Ekşi Maya Yapımı

 

Ekşi mayalı ekmek yapmaya başlamak isteyenler.. Ekşi maya nasıl yapacağız diye soranlar. İşte şimdi 14 gün sürecek ekşi mayamızı yapma sürecine başlıyoruz. 15. Gün artık kendi mayanızla ekmeğinizi yapabileceksiniz.

Özellikle belirtmeliyim ki ekşi mayanızı yapabilmek için mutfak tartısına ihtiyacınız var. Bardak kaşık ölçüsüyle olması gereken kıvamı yakalayamazsınız zira herkesin bardağı ya da kaşığı doldurma oranı farklı. Maya yapımında un ve su oranının doğru ölçüde olması şart.
Diğer bir husus ekşi mayayı sadece beyaz un ile yapmamak. Elbette bu bir tercih fakat içinde kepek barındırmayan maya barındıran mayaya göre daha az kabarır. Bu yüzden mutlaka beyaz un ve tam buğday unu ya da tam çavdar unu kullanacağız.
Maya beslendikten sonra oda ısısında olacak. 14 gün boyunca dolaba konulmayacak. Karanlık, rüzgar almayan bir yerde muhafaza edilmeli. Mutfak dolabı bunun için ideal.
Mayaya başlamadan önce aklıma gelenler bunlar. Aklınıza takılan olursa sorabilirsiniz.
MAYAYA BAŞLAMAK İÇİN KULLANACAĞINIZ UNLARI BELİRLEYİN. HEP AYNI UNLARLA BESLEYECEĞİZ. BEYAZ UN VE TAM BUĞDAY UNU VEYA TAM ÇAVDAR UNU KULLANABİLİRSİNİZ. BEN BEYAZ UN VE TAM ÇAVDAR UNU KULLANIYORUM. ÇAVDAR UNU VE TAM ÇAVDAR UNU AYNI ŞEY DEĞİL ALIRKEN DİKKAT EDİN LÜTFEN. Kullandığım marka unları merak eden olursa mail ya da sosyal medyadan özel mesajla paylaşabilirim ancak. Her marka un ile aynı kabarmayı sağlayamazsınız bunu da belirtmiş olayım.
Hadi başlayalım,

1.GÜN:

350 gr beyaz un ve 150 gr tam çavdar ununu büyükçe bir kapta iyice karıştırın. Bir saklama kabı veya kavanoza alın. Beslemelerimizi bu un karışımı ile yapacağız.

** 30 gr un ve 30 gr suyu iyice karıştırın. Temiz küçük bir kananoza alın. Üzerini tülbentle kapatın. Oda ısısında karanlık bir yere alın. 24 saat bekleyecek.
———
2.GÜN
Mayayı beslemeden olduğu kavanozda karıştırın. Temiz bir kavanoza alın, üzerini yine tülbentle kapatıp aynı yere koyun. 24 saat bekleyecek.
———
3.GÜN
Mayadan 20 gr alıp 20 gr un ve 20 gr su ile iyice karıştırıp temiz bir kavanoza alın. Tülbentle kapatıp 24 saat bekletin.
———
4.GÜN
ARTIK MAYA GÜNDE 2 KEZ BESLENECEK
SABAH BESLEMEK İÇİN:
20 gr maya 20 gr un 20 gr su karıştırıp temiz bir kavanoza alın. Tülbentle kapatıp 12 saat bekletin.
AKŞAM BESLEMEK İÇİN:
15 gr maya 15 gr un 15 gr su karıştırıp temiz bir kavanoza alın. Tülbentle kapatıp 12 saat bekletin.
———
5.GÜN:
SABAH : 15 gr maya 15 gr un 15 gr su karıştırıp temiz bir kavanoza alın. Tülbentle kapatıp 12 saat bekletin.
AKŞAM: 15 gr maya 15 gr un 15 gr su karıştırıp temiz bir kavanoza alın. Tülbentle kapatıp 12 saat bekletin.
———
6-7-8. GÜNLER
SABAH VE AKŞAM OLMAK ÜZERE
15 gr maya 15 gr un 15 gr su karıştırıp temiz bir kavanoza alın. Tülbentle kapatıp 12 saat bekletin. ( Yani 5. Günün aynısını yapıyoruz 6-7 ve 8. Günlerde)
İLAVE OLARAK 8. GÜN TÜLBENTİ BIRAKIP KAVANOZUN KAPAĞINI KAPATIYORUZ.
—-

9.GÜN:

SABAH: 15 gr maya 15 gr un 15 gr su karıştırıp temiz bir kavanoza alın. Kavanozun kapağını kapatıp 12 saat bekletin.
AKŞAM: 8 gr maya 16 gr un 16 gr su karıştırıp temiz bir kavanoza alın. Kavanozun kapağını kapatıp 12 saat bekletin.
———
10.GÜN
SABAH: 8 gr maya 16 gr un 16 gr su karıştırıp temiz bir kavanoza alın. Kavanozun kapağını kapatıp 12 saat bekletin.
AKŞAM: 5 gr maya 15 gr un 15 gr su karıştırıp temiz bir kavanoza alın. Kavanozun kapağını kapatıp 12 saat bekletin.
———
11.GÜN:
SABAH: 5 gr maya 20 gr un 20 gr su karıştırıp temiz bir kavanoza alın. Kavanozun kapağını kapatıp 12 saat bekletin.
AKŞAM: 5 gr maya 25 gr un 25 gr su karıştırıp temiz bir kavanoza alın. Kavanozun kapağını kapatıp 12 saat bekletin.
———
12.GÜN
SABAH: 5 gr maya 25 gr un 25 gr su karıştırıp temiz bir kavanoza alın. Kavanozun kapağını kapatıp 12 saat bekletin.
****Şimdiye kadar mayamızı beslediğimiz un karışımına ilave olarak 310 gr beyaz un ekleyip karıştırın. Bundan sonra maya, bu un karışımı ile beslenecek
****
——-
AKŞAM: 5 gr maya 20 gr un 20 gr su karıştırıp temiz bir kavanoza alın. Kavanozun kapağını kapatıp 12 saat bekletin.
——-
13.GÜN:
SABAH: 5 gr maya 25 gr un 25 gr su karıştırıp temiz bir kavanoza alın. Kavanozun kapağını kapatıp 12 saat bekletin.
AKŞAM: 5 gr maya 25 gr un 25 gr su karıştırıp temiz bir kavanoza alın. Kavanozun kapağını kapatıp 12 saat bekletin.
——-
14.GÜN:
SABAH: 10 gr maya 20 gr un 20 gr su karıştırıp temiz bir kavanoza alın. Kavanozun kapağını kapatıp 8 saat bekletin.
ÖĞLEN: 10 gr maya 20 gr un 20 gr su karıştırıp temiz bir kavanoza alın. Kavanozun kapağını kapatıp 8 saat bekletin.
**** Eğer 15. Gün ekmek yapmayacaksanız 14. Gün akşamında mayanızı aşağıdaki şekilde besleyip 5-6 saat dışarıda bekletip buzdolabına kaldırın.
AKŞAM: 10 gr maya 20 gr un 20 gr su karıştırıp temiz bir kavanoza alın. Kavanozun kapağını kapatıp 8 saat bekletin.
****Eğer isterseniz 15. Gün ekmeğinizi yapabilirsiniz. Yapacaksanız mayanızı 14. Gün AKŞAM beslemesinde 16 gr maya 80 gr un 80 gr su ile besleyin temiz kavanoza alın. Kapağını kapatıp ekmek yapımında kullanana kadar yine aynı şekilde bekletin. Ancak 8-9 saati geçirmemeye dikkat edin.
——
****Ekmeğiniz için gerekli miktarda mayayı bunun içinden alıp kalan miktarı tartın. Diyelim ki 50 gr maya kaldı. Bu mayaya 50 gr un 50 gr su ekleyip karıştırın. temiz bir kavanoza alın. Kavanozun kapağını kapatıp 5-6 saat dışarIda bekletip buzdolabına kaldırın. Artık mayanız hazır. Bu aşamadan sonra haftada 1 kez beslemeniz yeterli olacaktır.
****Mayanızı her zaman beyaz un ve tam çavdar unu karışımı ile beslemelisiniz. Beyaz unun %10 u kadar tam çavdar unu ekleyip karıştırın. Mesela 1 kilo beyaz un ve 100 gr tam çavdarı karıştırın. Bir kavanozda saklayın. Mayanızı beslerken hep bu karışımı kullanın. Bu un karışımını bittikçe hazırlayıp kenara alın elinizin altında hazır olsun.
****Buzdolabındaki mayanızı haftalık beslerken maya su ve un miktarını eşit koymalısınız. Mesela 50 gr maya tartın 50 gr un ve 50 gr su gibi. 5-6 saat dışarıda kapağı tam kapalı olmayacak şekilde bekletip, sonrasında buzdolabına kaldırın. Buzdolabına koyarken kapağı tamamen kapatın.
****Çok sık ekmek yapmayacaksanız her hafta 50 şer gr ile beslemeniz yeterli olacaktır. Sık ekmek yaparsanız dolapta bekleyen maya miktarınız fazla olsun derseniz daha fazla miktarlarda beslemelisiniz. 100’er gr gibi…Artan mayalarınızı dondurup daha sonra hamur işlerinizde kullanabilirsiniz. İleride artan mayalarla yapılan kraker tarifi paylaşacağım. Belki denemek istersiniz.
——-
****14 günlük ekşi maya serüveni artık ekşi maya ekmek serüvenine dönüşecek. Ekşi maya ekmek tarifi çok yakında hem burada hem sosyal medya hasaplarımda hem YouTube kanalımda olacak.
Deneyenler, sormak istedikleriniz olursa sorun lütfen yardımcı olmaya çalışırım. Herkese kolaylıklar dilerim. Sevgiler

Yorum Ekle

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.