Kekikli Ekmek Tarifi | Yumuşacık Küçük Ekmekçikler

Evde ekmek yapımı

Kekikli Ekmek Tarifi

Yumuşacık, çok lezzetli, buram buram kekik kokan bir ekmek tarifi. İsterseniz bütün olarak pişirin, isterseniz minik ekmekçikler şeklinde. Sandviç ekmeği şekli verip harika sandviçler de hazırlayabilirsiniz.

İçinde ne olduğunu bildiğiniz malzemelerle çocuklarınıza, sevdiklerinize ekmek yapmak sizi de mutlu edecek ve ekmeklerinizi hep evde yapmak isteyeceksiniz. Umarım beğenirsiniz.

Sevgiler,

NOT:

  • Kullandığım ölçü kapları için tarifi uygulamadan önce “Ölçüler” sayfasına göz atabilirsiniz.
  • Ekmeği kekik ile aromalandırdım. Siz isterseniz farklı baharatlar da ekleyebilir veya hiç baharat kullanmayıp sade olarak ta yapabilirsiniz.
  • Ekmeklerin son şeklini yassı ekmekler olarak yaptım. Dilerseniz pişme sürelerinin farklı olacağını göz önünde bulundurarak yuvarlak minik ekmekler ya da bir bütün ekmek şeklinde de yapabilirsiniz.
  • Tarifi yaparken tamamen beyaz un da kullanabileceğiniz gibi , beyaz un miktarını aynı tutarak tam buğday unu yerine aynı miktarda çavdar unu  ya da kepekli un da kullanabilirsiniz.
  • Stand mixeriniz varsa önce maya ile suyu karıştırdıktan sonra tüm sıvı malzemeleri karıştırma kabına koyup sonra kekik hariç tüm kuru malzemeleri ekleyin. bu şekilde yoğurulup toparlanmaya başlayınca kekiği ilave edin. Pürüzsüz bir kıvam alınca hamur olmuş demektir. Sonra 7. maddeden itibaren aynı işlemleri uygulayabilirsiniz.
Kekikli Ekmek Tarifi

Kekikli Ekmek Tarifi

 

Malzemeler:

  • 300 gr beyaz un (2 su bardağı + 2 yemek kaşığı)
  • 200 gr tam buğday unu (1,5 su bardağından 1 yemek kaşığı azaltıp kullanabilirisiniz)
  • 1 tatlı kaşığı bal (Yerine şeker de kullanılabilir)
  • 30 gr tereyağı (oda sıcaklığında) /(2 yemek  kaşığı)
  • 10 gr tuz (1 + 1/4 çay kaşığı)
  • 8 gr instant maya (2,5 dolu çay kaşığı)
  • 240 ml süt (1 su bardağı)
  • 120 ml su (Yarım su bardağı)
  • 1 yemek kaşığı dolusu kuru kekik
Kekikli Ekmek Tarifi

Kekikli Ekmek Tarifi

 

Yapılışı:

  1. Maya ile su karıştırın, kenara alın.
  2. Derin bir yoğurma kabına unları eleyin. Ortasını havuz gibi açıp maya ve su karışımını, sütü, balı ve tereyağını ekleyin. Tuzu unun kenarına serpin.
  3. Ortasından başlayarak yoğurun.
  4. Ekmek hamuru oldukça yumuşak ve yapışkan kıvamda olup, yoğurdukça kıvam alacaktır. Tarifte belirtilenin dışında un eklemenize gerek yok.
  5. Hamur hafiften toparlanmaya başlayınca kuru kekiği ekleyin, yoğurmaya devam edin. Kekik hamurun içinde homojen olarak yayılacaktır.
  6. Hamur çok yumuşak, temiz elinizle bastırdığınızda elinize yapışmayan kıvamda olmalı. Yoğurma yaklaşık 10 dk sürecektir.
  7. Kıvam alan hamuru 6 eşit bezeye ayırın. Daha küçük ekmekler için 8 beze de yapabilirsiniz. Bezeleri düzgünce yuvarlayın, un serpilmiş tezgahta üzerine de un serperek streç filmle veya nemli bezle kapatarak dinlenmeye bırakın. 30-40 dk yeterli olacaktır.
  8. Fırın 200º C’de ısıtılır. Dinlenen hamurlara hafifçe unlanmış tezgahta son şekilleri verilir. Ben minik somun ekmekler gibi şekil verdim, siz dilediğiniz şekli verebilirsiniz. Nasıl şekil verdiğimi tarifin videosunda detaylı görebilirsiniz.
  9. Şekil verdiğiniz ekmekleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine alın. Üzerini örterek son mayalanmaya bırakın. Mayalanma süresi ortam sıcaklığına göre değişecektir. Ekmekler yaklaşık iki katı kadar olacaktır.
  10. Mayalanan ekmeklerin üzerine az miktarda un eleyin. Tercihen jiletle ama yoksa çok çok keskin bir bıçak ucuyla ekmeklerin üzerine kesikler atın. (Yukarıdaki linkte videodan görebilirsiniz bu aşamayı da) Kesik attıktan sonra ekmekler fırına girmek için çok beklememeli aksi halde içerisindeki hava yok olacaktır.
  11. Keskin bir bıçağınız yoksa mayalanmış hamurun üzerine çizik atmak zor olacak ve hamuru söndürecektir. Üzerine kesik atmasanız da olur fakat o zaman ekmek kendisi bir yerden çatlayıp pişecektir. Lezzetinde, kıvamında bir farklılık olmaz, sadece şekil olarak farklı olacaktır.
  12. 200º C’de önceden ısıtılmış fırına ısıya dayanıklı bir kabın içinde yarım çay bardağı kadar sıcak su koyun ve sonra ekmekleri fırına atın.  18-20 dk’da pişecektir. 15 dk’dan sonra kontrollü olun.
  13. Üzeri ve altı kızarınca ekmekler pişmiş demektir. Fırından çıkartın, ilk sıcağını atınca bir telin üzerinde soğumaya bırakın.

Afiyet olsun.

 

Yorum Ekle

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.